Шукати в цьому блозі

8 лют. 2012 р.

На небі Повня -- в кишенях повно...

ЗА ДЕСЯТЬ  років роботи головою Сватівської райдержадміністрації я стільки начувся-наслухався від своїх опонентів критики з приводу того, що, мовляв, багато уваги приділяю освітленню-благоустрою центральних вулиць -- Каштанової, Сватівських козаків, Веселої, Школярів, Слобожанськоі, Первомайської, майдану Злагоди, проспекту Забурдаєва та іншим, а решта вулиць-провулків, кварталів-майданів забуті-занедбані.

Вчора рівно о сімнадцятій (наразі в цю пору вже темінь, хоч очі виколи!) поїхав провідати батьків, які мешкають на провулку Привокзальному, та підготувати перед лютою повномісячною ночаницею нашого улюбленого песика-патлача -- дзявкучого Босса. Вирулюю на майдан Злагоди, який за нової влади (маю на увазі не теперішню, а ту, що правувала за часів Заслуженого Пасічника України), тої влади, що вважала себе нашоукраїнською, був переназваний знову на площу Совєтскую, отож, вирулюю на Савєтскую і ... автомобільні фари тухнуть в суцільній темряві навколобілодомівській. Оце, собі думаю, допроцювалися  колишні опозиційники порядку й порядності --сватрайдерж та сватрайзрад, хоча б у якомусь віконці чотириповерхового велета малесеньку свічечку запалили , щоб Савєтскую потішити. Відразу згадалася випадкова зустріч з колишнім видатним сватівським футболістом, якому аплодувало не одне покоління слобідських уболівальників та на всю Собожанщину скандувало:"Ра-дік! Ра-дік! Ра-а-а-дік!!! Жалівся ветеран футболу, наразі на весь світ відомий радіолюбитель, на владу місцеву: на моєму планку, розповідав, не знайти жодного ліхтарика, після п"ятої вечора хоч не виходь із двору., та нікому до цього немає діла і слухати не бажають, воротять пики й гаплик.
...Та ось вже й Каштанова, яку сватдемократи знову перелаштували на імені... Ви так і знали? Так-так, саме так -- імені фундатора перших концтаборів, судді-приговорника отців православних, вождя "світлового" ..., а також творця лампочки Ільїча, на якій теж жодного ліхтарика! А ось майданчик біля міськради -- справжня оаза світла: і горить,і мерехтить, та й до того ж ще й червоними слізками  ридає! Парадно-зустрічальна Шкільна (наразі вже знову імені найдітолюбнішого з дітолюбів-колоністів --товаріща Дзержинського, прошу не плутати з Бзе...) знову-таки без жодної увімкнутої лампулі пролетарської! Про Ветеринарну й говорити годі, а проспект Шевченка Тараса Григоровича точнісінько схожий на неосвітлений шахтний штрек, чи як там його величають, або ж на те, про що мені спочатку подумалось.. На проспект Забурдаєва їхав з особливим піднесенням, сподіваючись знайти хоча б одного малесенького ліхтарика, а знайшов розпотужніше небесне світило -- черевастого Повня! На вулиці Сватівських козаків (тепера імені Артема) знов піймав облизня: темінь, темінь і ще раз темінь!
І ось тоді про що подумалось. Не лише сватівським регіоналам важко тепер. Були часи, коли за правління Леоніда Даниловича Кучми, а я на той час працював його уповноваженим в Сватівському районі, теж на вулицях і площах міста ліхтарі часом не горіли, лише на білому будинку завжди світився Державний прапор України, хоча й з допомогою спеціальних пристроїв, а ще не згасав світломузичний фонтан "Відродження" біля адмінбудівлі найпотужнішого фермера Слобожанщини Олександра Кошового, в центрі селища Нижня Дуванка, який цілодобово не виключав власну дизельну електростанцію.
А потім прийшла ВОНА на посаду віце-прем"єра, та й увімкнула світло не лише в селі, де вже корови майже не мекали, увімкнула по всій Україні. Кучма страх як злякався: далеко може піти, красуня! І запросив посидіти в Лук"янівській світлиці...
Наразі на Київських Печерах теж, мабуть,  не здогадуються, що сватівські регіонали знов почали бавитись з лампочкою Ільїча. Аби здогадувалися, то віктор федорович вже б давно особисто пригелікоптерився на Вишневий, 16, побля Качанівських палаців та й, впавши навколішки, прохав-благав би, щоб ВОНА допомогла знову світло увімкнути, бо ж його хтось вмимкває , увмикає, вмимнимнекнає та й умикає собі.
Біда та й годі..., коли замість картоплі бузина росте навгороді, а  в Києві інший фрукт африканський бовтається.

Немає коментарів:

Дописати коментар