Шукати в цьому блозі

19 січ. 2012 р.

Що думав історик Карамзін про Сватове та сватову олію

   Сьогодні, о шостій ранку, прогулючись вулицями міста, на проспекті "Сватівських козаків", який зусиллями теперішньої влади знову перетворився на вулицю Артема, про котрого моїм землякам майже нічого не відомо -- якийсь там пролетарський бунтівник, я зупинився біля олійно-екстракційного заводу, що наразі зветься сватовою олією. Який же він красень цей Сватівський МЕЗ!
  

   Навіть у цю кризову пору дихає  на повні груди, цілодобово не уповільнюється його потужна пресова хода, якої додає прискорення форсажна екстрація:  до чотирьохсот тонн соняшнику щодня пропускає через своє пресове черево цей слобідський промисловий гігант  і, в залежності від олійності насіння, спроможний по 15о і більше тонн дорогоцінного й смачного продукту завантажувати у складські ємкості., які потім залізничними й автомобільними водоймами розвозять не лише по всій Вкраїні, а й далеко за її межами.  Разом з олією розвозять і Сватівський бюджет, бо теперішні власники МЕЗ-у є, здається , донецькими, то й податки поповнюють донецьку скарбницю. А були  часи, частенько пригадує мій давній товариш, наш земляк, колишній голова райвиконкому., а нині депутат Верховної Ради України Олександр Стешенко, в структурі податкових надходжень до районного беджету МЕЗ безконкурентно посідав перше місце -- понад сорок відсотків. Не знаю точно, яка наразі питома вага  в  баджетних обсягах району "Сватове Олії", але, думаю, на порядок менша. Почесне друге місце в бюджетоутврювальних змаганнях посідала харчосмакова фабрика (колишній пивзавод), яка тепер належить голові Сватрайдержаду Володимиру Мормулю і у порівнянні з минулими роками, майже нічого не платить до місцевого бюджету,  хоча сам Мормуль далеко не з Донецька,-- наш, Сватівський.
   Дивився я на цього красеня слобідської промисловості і згадав висловлення російського історика. фундатора московського сентименталізму, ідеолога дворянства та "просвєщонного абсолютізма" Миколи Михайловича Карамзіна, який ще на початку Х1Х ст.. передбачив майбутню долю тоді ще неіснуючого слобідського гіганта й всієї сватівської громади з теперішньою владою в цілому, відповідаючи на листа свого французького колеги-історика: "Ви патаєте, що нового в Росіїї, та нічого нового -- крадуть"...

1 коментар:

  1. Дуже, папа, в тебе плідні ранкові прогулянки!
    Цікаво було читати твій пост!
    А як влучно процитував М.Карамзина!

    ВідповістиВидалити